Aquarel |  Mijn favoriete materialen

Toen ik net begon met aquarellen vond ik het best lastig om te bepalen welk papier of kwasten ik nou het best kon gebruiken. Er zijn zo veel verschillende soorten, waar moet je mee beginnen? Daarom deel ik hieronder mijn favoriete materialen van dit moment en wie weet dat het jou wat op weg kan helpen. Maar kijk vooral naar wat bij jou en jouw eigen schilderstijl past, want het blijft een persoonlijke zoektocht.

Aquarelpapier

Mijn twee favoriete papiersoorten zijn dat van WINSOR & NEWTON™ | PROFESSIONAL™ aquarelpapier en van het merk Hahnemühle. Dit aquarelpapier is beide gemaakt van 100% katoen. Zelf kies ik altijd voor minimaal 300 grams papier, hoe dikker het papier hoe meer water het kan dragen en hoe minder snel het gaat bobbelen.

Omdat ik zelf graag verfijnd werk en ook regelmatig mijn werk combineer met fineliners, gebruik ik zelf papier met een fijne structuur. Wil je wat abstracter werken, dan kun je ook het papier met een grove structuur gebruiken.

Voor op reis heeft het merk Hahnemühle ook hele handige aquarel Schetsboekjes in verschillende formaten. Deze boekjes vind ik zelf ideaal om in mijn tas mee te nemen op vakantie of om met mooi weer buiten te schilderen!

Kwasten

De kwast die ik thuis en in mijn workshops gebruik is de Da Vinci 5580 Cosmotop Spin aquarelpenseel rond maat 4. Dit is een prima formaat als je op A6 / A5 of A4 formaat schildert. De kwast is zacht, fijn, veerkrachtig en heeft synthetisch haar en is zowel geschikt om bredere lijnen te schilderen als kleine details met het puntje.

Laatst ontdekte ik nog deze Professionele Penselenset | Set van 9 Kwasten en deze kwasten vind ik heerlijk om heel precies en verfijnd mee te werken, dus ook zeker een aanrader.

Aquarelverf

Toen ik 6 jaar geleden mijn eerste aquarel setje kocht, ben ik begonnen met de basisset van WINSOR & NEWTON™. Hierin zitten alle kleuren die je nodig hebt om mee te beginnen. Later ben ik zelf mijn eigen pallet gaan samenstellen. Want je kunt ook alle kleuren los kopen in zowel een napje of in tubevorm.

Fineliners

Vaak combineer ik mijn aquarellen met zwarte fineliners. Soms begin ik mijn werk met pen of soms eindig ik met pen om zo bepaalde onderdelen nog extra te accentueren. De pennen van Uni-ball pin zijn ideaal want ze zijn waterbestendig en verbleken niet. 

Andere handige benodigdheden:

  • Kneedgum
  • HB potlood
  • keukenpapier
  • Restje aquarelpapier om je kleuren op uit te proberen
  • Een pot met water
  • Maskeervloeistof

Heb jij zelf nog andere favorieten die ik eens uit zou moeten proberen? Laat gerust een berichtje achter onder deze blog want ik vind het altijd leuk om weer wat nieuws uit te proberen.

Heel veel schilderplezier!

Plaats een reactie

Home » Blog » Aquarel |  Mijn favoriete materialen